21. duben 2022 356 dvomi

Moderní výživa: Mýty vs. EBM fakta

Přednáška "Moderní výživa: Mýty vs. EBM fakta" proběhne v úterý dne 24.5.2022 od 14 hodin v modré posluchárně UNIMEC. Je určena pro všechny studenty i všechny zaměstnance.

Oblast nutriční prevence, sportovní výživy i redukčních diet je v posledních letech zavalena čím dál větším množstvím módních a extrémních výživových postupů, které často doporučují radikální omezení určité látky, celé skupiny potravin anebo dokonce vyřazení jedné makroživiny z jídelníčku. Hlavním cílem přednášky je prezentovat vědecky podložené informace na nejpopulárnější témata ve výživě, jako jsou ketogenní a nízkosacharidové diety, otázka konzumace lepku, personalizace výživy a střevního mikrobiomu i kontroverzní témata jako je veganství, palmový a kokosový olej nebo populární tekuté náhražky stravy. Chybět nebude ani důležité téma, jak se orientovat v informačních chaosu ve výživě (dezinterpretace vědeckých studií apod.) a jak poznat nesmyslné a nebezpečné diety a doporučení prezentované v médiích.

Tato přednáška se poprvé uskutečnila v březnu 2018 na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde přivítala (na fakultě dosud rekordní) počet 420 účastníků a sklidila mnoho pozitivních hodnocení od studentů, pedagogů i samotné fakulty. Díky tomu se následně uskutečnila i na Lékařské fakultě MU v Brně, Lékařské fakultě a Fakultě tělesné kultury UPOL, Univerzitě Hradec Králové a v březnu 2019 také na Lékařské fakultě UK v Plzni, kam se tato přednáška nyní po 3 letech opět vrací.

Informace o lektorech:

Ing. Bc. Lukáš Roubík
Výživu člověka vystudoval na Lékařské fakultě MU v Brně, technické vzdělání má z ČVUT v Praze v oboru Klinická a biomedicínská technika. Během studií byl aktivním závodníkem v kulturistice a získal tituly dorosteneckého a později i juniorské mistra ČR. Následně byl v letech 2010-2018 předsedou Trenérsko-metodické komise Svazu kulturistiky a fitness ČR. Po studiích pracoval ve Fakultní nemocnici Olomouc na I. Interní klinice kardiologické a v roce 2017 založil Institut Moderní Výživy. Pravidelně se věnuje přednáškám a kurzům o výživě pro veřejnost, studenty i sportovce s cílem popularizovat moderní – vědecky podložený a personalizovaný – přístup k výživě. V březnu 2018 vyšla jeho druhá kniha s názvem Moderní výživa ve fitness a silových sportech, která se stala v ČR bestsellerem.

Bc. Miloslav Šindelář
Absolvent oboru Nutriční terapeut na 1. lékařské fakultě UK a bývalý student oboru Všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě UK, kde se na konci čtvrtého ročníku rozhodl vydat jinou cestou – pokračovat ve studiu výživy na lékařské fakultě a plně se věnovat prevenci a edukaci veřejnosti. Od roku 2016 publikuje články o výživě jako externí redaktor internetového serveru Ronnie.cz. Je certifikovaným poradcem pro výživu. Je hlavním odborným konzultantem a spoluautorem knihy Moderní výživa ve fitness a silových sportech a spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy.
Informace o Institutu:
Institut Moderní Výživy byl založen v roce 2017 s hlavní vizí vzdělávat veřejnost, studenty, zaměstnance i sportovce o výživě na základě vědecky podložených informací a to moderní, srozumitelnou a pokud možno i zábavnou formou. Cílem Institutu je popularizovat takové personalizované výživové postupy a doporučení, které jsou založené na vědecky podložených důkazech, jsou empiricky ověřené v praxi sportovní výživy anebo nutriční prevence a mají srozumitelnou a praktickou aplikaci v každodenní výživě každého z nás.

Rychlé odkazy

Výběrová řízení
Informace o výsledku VŘ - Asistent Psychiatrické kliniky

V Plzni dne 27. 5. 2022 Č.j.: UKLFP/137504/2022-5     INFROMACE O VÝSLEDKU VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ [...]

23. červen 2022

Výběrová řízení
VŘ Stomatologie- asistent

V Plzni dne 13.05.2022 UKLFP/277152/2022-1 Děkan Lékařské fakulty v Plzni, Univerzity Karlovy [...]

13. květen 2022 1

Důležité odkazy

UNIVERZITA KARLOVA

Oficiální stránky Univerzity Karlovy

WHOIS

Informační systém UK

STUDIJNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM

Studijní informační systém